Saturday, November 29, 2008

Xmas dinner

Dinner tahun lepas group aku join other several groups including our supervisors. That was ok, compared to this year's dinner since this one was originally organised by postgrads for postgrads. Kalau ikutkan hati, memang malas sungguh nak pegi. Dah la aku pakai tudung nanti kang diorang ingat aku nak gi KAABOOOMMM bar tu. Since labmates aku yang rapat ajak, aku pun memaksa diri buat-buat interested nak jaga hati. Dinner tu diorang buat kat bar The Angels. Awal-awal lagi aku pesan jangan letak babi bacon or wine. We had a very large table, where everybody can only talk to the person next to him/her.

Starter: Parsnip soup- sweet, creamy, tak sedap langsung.
Main course: grilled salmon- boleh tahan sedap.
Dessert: lemon tart- boooleh la.

Seriously, aku tak tahu apa la motif diorang bersungguh2 buat xmas dinner ni. Terlalu obvious orang yang enjoy malam tu adalah the Mat and Minah Salleh yang organise dinner tu. Aku ingat aku sorang je rasa camtu, tapi rupa2nya labmate aku (Mexican girl) pun rasa camtu jugak.

So mase dinner aku aku dok asyik borak dengan dia je la since dia duduk sebelah aku. There we came out with this conclusion- diorang memang baik, tapi baik la camne pun semua orang tau we can never fit in. Why?
  1. Cultural differences. (diorang cakap suka makan turkey/salmon/beer/eccles, aku cakap suke makan budu/sirap/tempoyak/kari)
  2. Kitorang tak paham lawak British. Memang tak paham, selalunya aku buat2 gelak walaupun dalam hati cakap 'Mende dia ni, lawak ke apa tu'
  3. Some of us barely met at school prior to this (maksudnya setakat "Hi", "Bye", or tak penah cakap langsung)
Those could be some of the main reasons why the Mat Salleh stick together within their group celebrating the once-a-year event. Diorang dok gelak-gelak dengan lawak yang tidak seberapa tu sambil minum Stella/wine/arak sume tu. The 'isolated' others (termasuk la aku) desperately tried to find a topic just to make a conversation with the people sitting next to them.

Aku tak paham. Apakah semua ini? Apakah motif dinner ni? Macam ni ke diorang enjoy Xmas? Sebab ni ke orang suke sangat pegi bar?

TAKDE MOTIF LANGSUNG. TIDUR LAGI BAGOUS.

p/s: tahun depan confirm aku tak pegi

10 comments:

epah. said...

gi bar???????????

ami said...

ho...sunggoh! setuju!
lawok mat saleh meme xkeno nga kito..sokmo watlolok suko!hehe

bubye
amie

mountdweller said...

Ummm.... bagi saya Mat Saleh ni kekadang tu bingung, lawak tak sebarapa tapi gelak macam nak pecah tekak.

leiah said...

bleh imagine, mcm mane mu belakon dgn penuh hipokritnya pada waktu tue...wat2 gelak korporat sket2..hhhahah..sooonot u

Azyyati said...

Epah- terpaksa

Ami- Tu la pasal, kade2 tuh letih jugok wat lolok suko ni

Mountdweller- betul tu. Mr Bean sorang je British yang kelakar kot

Leiah- nak hidup beb

Asnida said...

sapo suruh mu gi....

putdgreat said...

hahha..lawak siot yati!aku pon leh imagine mu buat2 gelak.hahha.weh,maknenyer lawak kite power lah ni.walawe..omputih,konon2 cm happening.mu xdrink kan?hahhah

Azyyati said...

Asnida- aku hanya melakukan tugas sosial

Put- ko bleh imagine kan betapa palsunya gelak ketawa aku time tu, ko rasa aku drink ke? hahhha bengong, aku baik la dude

chemal said...

saya sedang bloghopping and terjumpa dgn blog ni... tertarik dgn topik <--keterpaksaan ber-cristmas dinner...
ingatkan saya sorang je rasa gitu... penin lalat OK dgn bauan segala macam air yang tak suci lagi memabukkan itu...

p/s: mr bean xbersuara, kalau ada dialog mesti tetap xlawak...lol

salam dari london!

Azyyati said...

Salam Chemal
Itu lah, tak join karang apa plak orang lain kata.
Diorang minum whiskey kita minum orange juice
Diorang makan turkey kita pejam mata layan blues
Hehehehhe