Tuesday, July 22, 2008

Bonjour Paris!


Wokey I'm back on track. Went to Paris for weekend break!!!

Jumaat 18/7/08

Sampai terminal 1 Charles de Gaulle airport dah nak dekat pukul 8 lebih. Airport dia buruk siot. Naik train to terminal 3. From there, naik RER (macam komuter) to Gare du Nord (macam KL sentral). Ticket lebih kurang 8-9 euro per person. So from Gare du Nord tu kitorang switch train Metro (macam LRT) to Porte de Clignancourt. Metro dia kelakar sebab ada tayar kuang kuang kuang




Point bagus pasal train system dia:
  • Within Paris city, bleh pakai tiket sama untuk both Metro and RER. So tak payah nak exit RER pastu kena beli tiket baru untuk Metro plak, vice versa, as long as you travel within paris. Tapi kalau nak keluar Paris you have to take RER only. Metro hanya dalam Paris city
  • Metro dia je ade 13 lines, RER ade 4 lines. Memang senang gile nak travel naik train je gi semua tempat including airport and disneyland.
  • Bagusnya kat Paris ni ada 3-4 one-stop central, compare dengan kita ade KL sentral sebijik je where everyone knows so damn crowded. So memang sangat senang nak switch trains dekat point mana2 sebab tak busy, thus the train itself is not always packed macam sardin.


Ok memandangkan Metro tu betul2 depan hotel (Hotel de la Terasse), so selamatlah sampai lebih kurang pukul 10.  Nak makan KFC tapi dah nak dekat tutup, plus kitorang bengang dengan satu minah cashier hitam legam gile kerek nak mampos, racist kot :P (aku pun racist jugak muahahaha).

So kitorang pun pegi la makan kebab since there were loads of kedai halal dekat area hotel. Aku rasa sebab area tu dah dekat hujung Paris, so ramai orang2 Islam tinggal kat sini compare dengan area tengah2 city. Lepas makan, balik hotel semayang mandi tido.

Sabtu 19/7/08

Bangun pagi- gosok gigi -breakfast maggi (rhyme tu hahah)

The whole Saturday was fully allocated for DISNEYLAND!!!!
We bought online tickets in advance-> 1-day Hopper for 2 parks (Disneyland Park + Walt Disney Studios) at 365tickets.com. In fact, beli online jauh lagi murah compare ngan beli tiket from its booth or even official website. Plus you can avoid the hassle and long que, or the unexpected possibility of sold out.

Naik RER direct to Disneyland which costs around ~13 euro for both.







Kitorang masuk Disneyland Park dulu. Aku tak reti nak cite panjang, so tengok gambar pun ok la ye, as the saying goes 'a picture is worth a thousand words'

Ada 4 main lands:
  • Frontierland- best gile, Phantom Manor (haunted mansion). Big Thunder Mountain (roller coaster), shooting gallery, riverboat etc





  • Adventureland- best gile jugak, Indiana Jones Temple (roller coaster), Adventure Isle, Pirates of Caribbean, etc





  • Fantasyland- tempat main budak2 kecik (merry-go-round, etc) best untuk budak2 kecik yang mungkin takkan ingat pun dia pernah main kat disneyland unless mak bapak dia cakap muahahahah




  • Discoveryland- ni paling best, ade Buzz lightyear Laserblast, Star Wars simulation, Videopolis (movie show), Space mountain (roller coaster yang ganas gile dalam gelap tak nampak ape)








Azam pulak happy gile cam budak kecik nampak robot STAR WARS/TRANSFORMERS collector's item, ending up beli bukan satu, tapi 2 bijik. Alasan dia:
'Uish tak penah lagi nampak robot Obi Wan Kenobi/ Darth Vader/ Jedi cum TRANSFORMERS nih!!!'
Mmmm..... 2X5 ngan anak sedara aku



Moving to Walt Disney Studios, ni best gile jugak tapi tak sempat nak masuk semua tempat sebab tutup awal.





 
Kitorang naik tram tour tengok some 'leftovers' from blockbuster movies cam pearl harbour, jurassic park, 101 dalmations, armageddon, etc etc, and also a simulation of real special effect camne lori nak terjatuh, tiba2 ada air hujan and lori tu meletup terbakar, ntah tak reti nak describe camne, watch my videos

http://uk.youtube.com/user/yokies1983
(WARNING: YATI, INA, ARFAH TAKLEH TENGOK, NANTI SPOIL YOUR TRIP)

One amazing thing for sure, a really big set-up was created for that particular scene in which we wud probably see for only a few seconds in the movie.

Lastly before heading back to our hotel, kitorang sempat tengok ONCE UPON A DREAM PARADE by all disney characters. Disebabkan aku tak berapa tinggi (tanak ngaku pendek) so aku terpaksa panjat itu ini sebab tak nampak.







Tersengih2 macam kerang busuk bila nampak Cinderella, Mickey, Mary Poppins, etc. Sungguh memalukan, nasib baik la takde orang yang kenal aku dekat situ muuaahahahaha

Sampai hotel lebih kurang pukul 9 malam. Memandangkan kempunan tak dapat makan KFC, aku pegi la beratur sekali lagi. But this time, aku order kat minah French lawa gile instead of minat hitam buruk kerek tu. Baik je minah ni, cuma problem dia cakap French. So aku order je la ikut set, senang cite, lantas aku mulakan aksi angguk angguk geleng geleng hahahahah tak paham mende, macam ayam cakap ngan itik.

Hohoho Best gile. Best gile. Best gile.

Ahad 20/7/08



To Eiffel Tower first. Tak naik atas pun sebab in rush. Aku masih tak paham ape mende la yang orang cakap konon2 Paris ni romantik. Cantik memang la cantik, but romantic? It's a made-up thing, tipu semua tu!



Engineering-wise--> superb (according to Azam).
Other than that? Nahh. Romantik mende, aku rasa Istanbul far more romantic.



Next we went to Lourve, nak amik syarat Da Vinci Code la konon. Ni pun lagi satu, museum dia penuh dengan barangan curi from all over the world. Yang memang diorang punya agaknya sculptures kot. Even the paintings themselves belong to the Italians!



The only thing worth going for is Mona Lisa. Nak tengok Mona Lisa tu sendiri pun seksa gile kene berhimpit2 "excuse me, excuse me" sambil tepis kiri kanan buat macam budak kampung sesat muahahahahah




Bila sampai airport tgh lapar gile, beli tuna sandwich + pepsi for two= 18 euro??? Shoot. Apa lagi, bayar la cukup2 gune duit syiling sepenuhnya hehehheh dah nak balik malas nak cucuk duit.

In summary:
  • Paris city taklah sehebat mana, lebih kurang taraf debat stroberi air liur basi je dan assistant penciplak tesis (perasan bagus tapi reality macam tut)
  • Lagi satu, susah gile nak tengok pompuan bertudung kat sini. Sedihnya, even if there were women with hijab, they had to be old Muslim beggars tengah mintak sedekah. Sedih and kesian gile. Apart from that, kitorang banyak kali dapat greetings from Muslims who seemed really happy to have seen us and eager to offer help. Bagus la sebab diorang very friendly, due to the fact that it's really hard to see women who covered their heads and Muslims tourists
  • Kalau nak gi Paris, pegi la Disneyland sekali. Tak payah la mengharapkan romantika Paris city tu, semua exaggerated


OK! nak sambung buat report yang tak abis2 ni. Adios.

8 comments:

Alexi said...

hohohoh.....sedap2...nanti ambo nk gi jugok laa...this time bawok oghe tino skali...hahhaha...nway,bakpo laa xletok shout box...seney nk komen

One more thing....xyoh la kk tie buat secure sgt2 laa...seperti letok pass di bwh ini...seksa ambo

Azyyati said...

hehehehe tok reti lah nok letok gotu goni, lamo key hile terus heheh

Zainab said...
This comment has been removed by the author.
Adam said...

Adam kato:

"Cik Ti pergi birthday Adam. Pastu takdok doh la. Sikit jer."

nida cun said...

Oloh.
Buke best pung Disneyland and Paris.
Gi Pulai Chondong lagi best.

Azyyati said...

bday adam bilo? soli ahh adam cikti tok ingat. nanti cikti wak balik turkish delight hok cikti jupo kat kedai depan nih.
mekda aku tau bakpo mu oyak p. chondong best- sebab mu nok gi jupo moksudah!

Amiene Rev said...

Hayakallah,

Pertama kali datang ke blog ini, saya meminta izin meninggalkan komen:

Berapa agaknya perbelanjaan dalam RM untuk pelancongan seminggu ke Paris?


Salam hormat daripada:

Amiene Rev
Blog: dukeamienerev.blogspot.com

Azyyati said...

Welcome Amiene Rev. Mmmm, untuk budget seminggu, kalau excluding flight tickets plus tight budget on accommodation+makan2, mungkin around 600-700 euro, tapi ni memang kira budget habis la, mungkin kene spend lebih lagi untuk souvenirs etc. kalau nak tinggal kat hostel lagi murah, but wouldn't be convenient for family. transport tak mahal sangat, sebab satu tiket LRT bleh guna sehari suntuk dalam paris. cuma kalau nak ke disneyland, kene la tambah budget lagi.