Wednesday, December 10, 2008

Tanah runtuh double standard

My heart goes out to the family of the victims. The biggest regret is to witness the double standard policy of the government.

KUALA LUMPUR: Those left homeless by the landslide in Bukit Antarabangsa will be provided with accommodation at hotels.

International Trade and Industry Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin, who visited the site yesterday, said temporary lodging would be provided to ensure no residents remained at the unsafe area.

"The government will put them up at a hotel if there are no relatives or friends they can live with. This way, they won't feel helpless and worry about where they can go."

Mr. Muhyiddin, just because the victims are deemed richie rich you want to pay all the expenses for the hotel as 'penempatan sementara'? Would you take any actions like such if the victims were orang asli or the poors???

I don't think so... Huh.





Kau nak kasi hotel free guna duit rakyat kat mamat kecoh ni sebab dia ngamuk takde orang tolong jadi kuli hamba angkat barang-barang dia?

9 comments:

Yan said...

huh..i'm so agree with u..dpd diorg belanje dok hotel, betterla gi upgrade tpt tinggal or reach out for org asli particularly on education wise..sgt menyedihkan..

leiah said...

elehh..kecoh la mamat ni,..aku rasa si azmin tu dari elok2 nk rsa kesian,cam rsa nk pelempang la plak..org cam gini,xyah layan...
abis duit hotel sbg penempatan sementara tu bukan duit cukai kitorng gak ke??
anggpla semua tu ujian allah,skali skala rsalah kesusahan skit ..org lain yg lagi teruk pon ada,yg duk setinggan pon rmai la lagi braderrr,lg malang dah la duk setiggan,pastu setinggn plak kena roboh...diorng berdemo pon mana ada nak siar dlm berita utama?
x pasal2 aku pon jadik rasa x kesian dah...

http://pinkturtle2.wordpress.com/2008/12/10/11398/

jiey ariffin said...

errr..bapak sape la pakcik tumiran ni yer..ehheeh..rase2nya pakcik tumiran ni x amek iktibar ape yg dh b'laku ni..hadoi la..da t'selamat dr t'timbus pn patut syukur alhamdulillah..ni lg nak bising2 xpuas hati itu ini..so pathetic la pakcik! =(

Azyyati said...

Yan
Itu lah pasal, last few years orang asli kena landslide (kat pos apa entah nama dia ) mana ada kerajaan offer diorang duduk hotel? Padahal yang tu lagi teruk keadaannya, kesian betul.

Liah
Rasa kesian pun dah jadi luntur. Memang la kesian bila pikir kena keluar rumah and takde tempat tinggal, pastu jalan jauh kena angkat barang banyak pulak tu. Tapi tak reti nak bawak bersabar ke? Kalau pun betul anggota Rela tu tak buat keje, tak payah la nak marah2 cari publisiti camtu sekali, buat la komplen secara professional.

Jiey
Itu la manusia tak reti nak bersabar, susah sikit dah menjerit2 tak tentu arah. Takleh imagine kalau rumah dia kena landslide or banjir tiap2 tahun....

mountdweller said...

Salam,

Cepatnya pindah rumah!

Sebenarnya uncle tidak ambil hal sangat tentang tanah runtuh Bkt. Antarabangsa ni, sebab mereka dari kalangan kaya dan berharta. Yang menyedihkan uncle ialah bila kampung melayu diroboh dan penghuninya dihalau oleh kerajaan dan tiada siapa membelanya kecuali pembangkang dan NGO hak asasi manusia.

Bila si kaya kena musibah, semua orang kalut termasuk kerajaan dan swasta yang pengampu. Meluat betul rasanya.

Azyyati said...

Mountdweller
Sangatlah meluat, sampai tahap mengada ngada pun ada bila polis kena berkawal untuk jaga rumah diorang (takut pencuri masuk la katakan). Nasib orang-orang miskin terbiar camtu je, memang kejam bila rumah setinggan dirobohkan tanpa rasa belas kasihan. Sangat tak berperikemanusiaan. Allah akan balas suatu hari nanti, kalau bukan sekarang pasti di akhirat nanti.

leiah said...

kan bilangan polis ditingkat kan dari 200 orang (ataupun 100) kepada 500 orang semata2 untuk kawalan keselamatan harta banda kat sana...ape kes? padahal kes rompak,ragut,culik makin meningkat...

edot said...

biaselaaa org kaya yg biase hidup senang cmni laaaa..
ank beranak selamat pon xnk bersyukur lg..klu boleh xnk susah lgsg!!

btw mok abe ipar aku ranap gak umahnyee...tinggal selai sepinggang jerr...nasib baik die smpat keluar..
klu Tuhan nk tarik smua harta sekelip mata je..

Azyyati said...

Leiah
Yo ko? Adoi... orang kaya punya pasal...

Edot
Ranap habis? Rumoh dio mesti salah satu dari 14 banglo tu dok? Kesian... nasib baik selamat