Friday, December 19, 2008

Retirement, farewell

Kelmarin aku jadi camerawoman masa Ken's retirement lecture. Supervisor aku yang sangat-sangat baik hati nak pencen akhir bulan ni. So the school decided to throw him a farewell gathering along with school's Christmas party, right after his retirement lecture. Last week's party was the last one I attended this year, that makes the total of three parties  in a row.

Do I look like a party chick? --> HELL NO

Nasib baik dah takde dah after ni. Sesungguhnya aku sangat reluctant untuk pegi, tapi sebab yang last ni sekali dengan Ken's farewell party, nak tak nak kena la tunjuk hormat. Lalu terpaksalah aku hayun kaki aku dan berlakon gumbira dengan jayanya...

Group aku- drug design and delivery. Aku tengah berlakon happy, kononnya enjoy bangat

Walaupun enjoy ala kadar je parti tu, tapi aku sangat kagum dengan Ken. Ken is an eager beaver who covered a lot of ground, having supervised 42 PhD students and 55 postdocs. That being the case, you can expect that his students came from all over the world. First degree dia kat University of Oxford, pastu PhD kat University of Kent.

(Aku nak puji dia dalam bahasa melayu so that kalau dia terbaca blog aku, dia tak faham apa aku tulis muaaahahah)

Ken memang seorang yang sangat baik, merendah diri, suke tolong orang, tak pernah marah or tunjuk dia nak marah orang lain, dan tak pernah tunjuk lagak sebagai seorang professor yang ada pengalaman berpuluh-puluh tahun.

Contohnya, pernah sekali student dia ada problem dengan bank kat sini, dan staff kat bank tu dengan kereknya tanak tolong, claiming that it was not their responsibility to deal with it. Kawan aku ni asalnya nak inform Ken pasal dia tak boleh datang lab hari tu sebab kena pegi bank. Tapi si Ken memang tak boleh tengok orang susah, mesti dia nak tolong. So dia pun call bank masa tu jugak, tapi tak boleh. Pastu siap pegi teman kawan aku pegi bank tu untuk settle problem dia, walaupun masa tu office hour lagi.

Cuba korang imagine senang ke nak cari seorang supervisor - yang sentiasa busy - yang taraf professor- tolong pegi settle problem student dia kat bank masa office hour? Kalau kat Malaysia, sorry to say, tak mungkin ada orang macam tu. Kalau ada pun, mungkin sangat susah nak jumpa.

Ada banyak cerita kebaikan dia, cuma aku malas nak type. Then the more we (Ken's students) talk to other postgrads and postdocs, the more we realize how damn lucky we are for being his students...

AND...

...there's only one from Southeast Asia... the first & the last student... and that one person is me. Cool.

Apa yang aku boleh buat adalah berdoa harap Allah bagi petunjuk dekat orang-orang baik macam ni. Mintak-mintak tuhan bagi hidayah kat dia. Even Cat Stevens pun masuk Islam kan?

Amin.

4 comments:

mountdweller said...

Anda memang bertuah dapat dan dipertemukan dengan manusia yang baik budi dan hati walau pun beliau bukan Islam.

Kebanyakan orang Melayu Islam bakhil harta dan tenaga kalau bab kebajikan.

Azyyati said...

Memang susah nak cari orang yang betul-betul baik zaman sekarang ni. Sayangnya bila tengok orang sebaik tu tapi bukan Islam. Saya pun rasa malu bila tengok non-muslim sangat baik hati dan tinggi moral value, tapi orang yang mengaku Muslim pulak perangai macam pelesit. Terkejut tak kalau saya bagitau ada kedai arak bernama Ahmad Liquor kat London? Dunia zaman sekarang...

epelijau said...

Ermm...I also happen to have a very good supervisor. Sanggup pk cemana nak bagi student melayu yang takde duit ni nak bayar yuran postgrad yang sama mahal mcm yuran international student...k e t u a n a n m e l a y u sangatlah gamoknye....

Azyyati said...

Ye ke? Baiknya supervisor cik Am. Sapa tu? Dr. W*** ke? Hehehehhe...

Hidup ketuanan melayu! Podah...