Thursday, April 16, 2009

Tukar supervisor.

Just heard a bad news... aku mungkin kena tukar supervisor! Lagi tak syok, supervisor baru aku adalah examiner aku masa viva first year... and she's a lady! Damn..... no offense tapi aku tak brapa sedap hati ber'supervisor'kan seorang perempuan. Bukan apa, walaupun aku adalah perempuan sejati yang bercita-cita nak jadi bos tapi aku terpaksa ngaku yang sesetengah orang pompuan ni ada mood swing. Kekadang OK, kekadang KO. Lelaki, on the other hand, tak lah seteruk tu, jarang menunjukkan emosi di tempat kerja (kecuali lelaki psycho/ gila kuasa/ ego nak mampus).

Aku dah agak, mesti ada mende tak best bakal terjadi especially when my supervisor had just retired and is rarely around the school anymore. Damn.... I should have seen this coming... it was like a series of unfortunate events in his life, consequently affecting me in a way.

Firstly, mak dia baru meninggal. Terkejut habis aku mula-mula dengar tu- mak dia hidup lagi rupanya! Ye la, dia pun dah 60. Abis mak dia? 80? 90? Mmmmm......

Lepas mak dia passed away, mak mertua dia pulak patah kaki + sakit tua----> masuk hospital---> masuk rumah orang sakit tua.... Sekali lagi aku terkejut ---> mak mertua dia pun hidup lagi??? Panjang umur betul omputih kat sini. Anyway, disebabkan itu dia kena ulang alik masuk hospital and at the same time uruskan funeral mak dia. Orang kristian bila ada funeral, selalunya banyak prosedur nak kena uruskan. Sementara tu, mayat terpaksa dibekukan kat hospital/rumah mayat dulu. So, kena amik masa at least seminggu (paling cepat) baru la bleh tanam mayat tu. Orang Islam tak buat camtu sebab tanak seksa mayat.

Thirdly, dia baru dapat cucu sulung kesayangan. Aku boleh agak la dia nak spend lebih masa dengan cucu dia. Sapa tak sayang cucu kan. Even parent aku pun bukan main meng'terlebihmanja'kan cucu-cucu dia, pasal tu adik bongsu aku dapat simptom kekurangan kasih sayang. Kesian....



Hai research oh research... nape la seksa sangat nak buat research.... Saat ini emosi aku kian terganggu dengan bayangan pulut durian & ikan patin tempoyak & roti jala & kuih denderam & lain-lain makanan Malaysiaku yang sangat best....

Hai... sabar je la...

6 comments:

Alexi said...

suruh2 cpt balik kg laa 2...kb mari kb mari...hahahaha psycho ...ahahaha

Epelijau said...

Salam..
Ya..I agree that u should have seen it coming tp benda2 mak dia passed away and mertua dia patah kaki and dia dpt cucu are things beyond ur control. Rileks je and teruskan your work. After this, give him 2 months the most. I think he will come back and be around more frequent...
Jangan ckp pasal sv pompuan macam tu...hahaha...satu hari nanti...YOU and of course me..hihihi...akan jadi jugakah org yg diperkatakan pula student lelaki lain yang terpaksa dipindahkan bwh jagaan kita? Waahhh....so menakutkan..
Saya doakan awak TABAH...CEKAL dan sewaktu dengannya....its a journey...perjalanan yg banyak simpang dan bonggol (tetiba je..hihihi)...
DOAlah...DOA banyak2...doakan sy sekali...

mountdweller said...

Sabar dan tengok dulu. Itu hanya persepsi kot?. Tapi apa pun memang manusia ada tabiat, kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Yang penting mencuba tidak menghampakan dia.

Ahlami said...

msti payoh dop wt research level phd nih..huhu..
ami nok wat lit review loni pomm sakit palo jugop nok keno baco journals..hoho..tgh mikir balik nok smbung ko tokse blaja..huhu

Azyyati said...

Alexi- meme nok balik pun, tunggu masa sesuai jah ni huhuhuhu

Epel- Terima kasihhh, kita sama-sama doa ye :)
Mmmm bukan apa, saya takut pasal dia ni memang penah ada problem ngan pompuan. Dia penah bgtau student dia yang dia tak bleh imagine ada anak pompuan sebab 'scary', pastu ditambah lagi bila dia anak sorang je anak lelaki & semua student dia sekarang lelaki! aaahhh takutnya kalau satu hari nanti dia gedesyummmm saya sebab saya sorang je pompuan? hahahah (gelak serius ni). InsyaAllah saya cuba untuk kerja lagi kuat seperti Dr. Wong hehehhe

Mountdweller- ye setuju, kena acu cuba try test dulu. maybe jugak under dia dapat result bagus? mana la tau kan?

Ahlami- buat research ni tak semestinya susah sokmo. ada orang who happens to be just plain lucky tak payah kerja teruk tapi result power gilo. ada orang yang rajin gilo tapi just not that lucky and result cam hampeh. ada orang hok meme malas terus, yang itu no komen lah. kalau nak smbg study, carry on, hok penting kena determined and jangan regret. lagi-lagi kalau dapat offer scholarship, sayang la kalu let go.

epah. said...

KUBA eh kekurangan kasih sayang