Friday, September 12, 2008

Terawih tak khusyuk

Dulu masa kecik sejak sekolah rendah lagi, almost tiap2 bulan puasa mesti pegi terawih. Masa tu seronok pegi terawih kat masjid, walaupun bukannya khusyuk sangat. Biasa la budak-budak lagi, at first saja seronok ikut orang, lama-lama terawih jadi lekat sendiri setiap bulan puasa.

Pernah aku teringat sekali tu (masa sekolah rendah, darjah 5 kot) aku pegi ngan kakak aku terawih kat Masjid Pengkalan Chepa. Pastu masuk saf duduk tepi sorang makcik ni. Makcik tu dah tua, aku rasa dia maybe dia sakit belakang or tak bleh catch up macam orang muda sebab dah kurang stamina kan. In contrast, aku pulak terlebih energy. Pastu kat masjid tu tok imam dia selalu baca surah panjang, aim nak abiskan satu juzuk dalam satu malam.

Masa rakaat pertama lepas surah al-Fatihah, mula la aku mengelamun time semayang tu. Ye la, surah panjang, kaki lenguh, budak pulak tu. Lepas abes baca surah panjang tu, tok imam cakap Allahuakbar, makcik kat sebelah aku ni punya la rukuk lambat, macam dia buat gaya nak rukuk tu dalam keadaan slow motion gila. Aku plak terperasan ke-SLOW-MOTION-an makcik tu, ditambah dengan terlebih tenaga terkurang khusyuk, tiba2 datang satu idea bodoh ni- AKU TIRU GAYA MAKCIK TU, in fact aku buat gaya rukuk-sujud double slow motion lagi lembap dari makcik tu so that aku bleh lawan dia! :D

Kakak aku dok sakit perut tahan gelak kat tepi aku time tu. Itu la perkara paling bodoh aku buat masa dulu-dulu masa terawih kat masjid. After tu aku insaf, tak buat dah. Rasanya makcik tu suspek aku tiru dia sebab lepas abes semayang tu dia stare kat aku, tapi after tu dia wat dono je. Nasib le makcik, at least aku tak main mercun kat luar masjid.... heheheh

Selamat berpuasa :)

4 comments:

Alexi said...

ehehhee...kk tie gak...sokmo hyperactive pado oghe laen...gi skali ngan kk da ko??sero ngan kk da doh 2..hahahahah

Azyyati said...

dok eh, maso tu gi ngan kak ni & papa. biaso la, budok2 hingusan, mujur tok keno piat ngan mokcik tu hahahha

putdgreat said...

ok ni klakar giler..nape lah mu ni yati..hahhah!

CIKGU PANJI said...

lucunya.saya suko sorang2 baca n3 nih.