Friday, July 17, 2009

Venice

Venice cantik gile baboooon. Aku & Azam naik Ryanair flight kat Liverpool, two hours later we arrived in Treviso Airport and took a bus to Venezia (Venice). It was so damnnnnnnnn HOT! Panas terik tahap gaban, kulit kena bakar sikit lagi nak jadi padayyappa. Since kitorang sampai malam, check in Hotel Atlantide close to midnite, we just stayed in the room and tidur untuk mengumpul tenaga berjalan-jalan esoknya.


Ferrovia

Farmacia

Venice city was built on water, and connected by hundreds of bridges along the many canals. Takde kereta/motor/basikal. Main transportations are water bus/taxi/private boat/gondola or simply on foot. Ada 3 pulau besar- VENICE, MURANO, LIDO. Murano tu famous dengan Murano glass also known as Venetian glass. Kitorang naik waterbus pegi tengok glass factory, ada demo cara buat glass. Aku takde la kagum sangat, kat Msia pun ada. Peh.


Next we went to Lido, hajatnya nak tengok pantai Lido yang famous tu. Tapi bila sampai kat pantai tu hampeh, tak cantik pooonnnnn! 10X ganda lagi cantik Pulau perhentian. So tak dapat cuci mata tengok pantai, cuma dapat tengok mat-minah salleh penuh selulit berbikini/berjemur.... again, kat Msia pun ada. Peh.



Jalan-jalan lagi sampai lapar. Jumpa kedai Halal orang Bangladesh. Friendly gile. Seronok betul muka dia jumpa kitorang. Dia pun pandai cakap Melayu sikit2. Menurut mamat tu, ada beribu-ribu orang Bangladesh tinggal kat situ. Diorang ni boleh survive kat semua tempat. Ramai orang Msia pegi kedai dia sebab tak banyak kedai halal around area tu.


Pizza kebab

Next day, check out awal around 11am. Tinggal luggage kat hotel, and hayun kaki jalan-jalan pegi San Marco and Rialto Bridge. On the way there, lalu macam-macam kedai + market jual fresh seafood and vegetables.

Colourful cookies/chocolates


Carnivale masks/dress


Makan siput babi? Ape kes?

frrrressshhh wooooo!

Jalan-jalan cari makan, cari kedai halal lain as recommended by kawan Azam yang pernah datang sini. Owner dia orang Tunisia. Kedai takde nama pun, ada tanda halal je. Mamat ni pun seronok jumpa orang Msia, siap tampal duit seringgit kat atas kedai dia. Sapa bagi entah.


Abang hensem Tunisia, single tak kawen lagi

Flight to Liverpool malam tu pukul 10.10pm, so kena cari tempat nak semayang Zohor/Asar. Tak boleh semayang sesuka hati kat area tu, karang kena tahan ngan polizia. Mamat ni cakap kena pegi luar Venice baru jumpa masjid. Kitorang pun merayau macam orang gillak, asal jumpa orang pakai tudung/mamat Bangladesh je, terus tanya masjid kat mana. Seksa gile. Nasib baik ada sorang hamba Allah yang baik hati tunjukkan jalan ke masjid tu. Kalau tak, memang tak jumpa sebab masjid tu dalam kilang... macam kilang kat area Shah Alam.

So direction nak ke masjid tu adalah pegi Piazalle Roma station, naik bas no 6 to Panorama (last stop).

At the bus stop, turn left and you'll see a kebab restaurant/self service restaurant on your left.

Go straight until you see a small roundabout, take 12 o'clock exit.


At the T-junction, turn right (0.5 min). The mosque is on your right - no. 11.

Time jemaah masjid hari tu

Masjid ni buka only time berjemaah. Bila kitorang sampai, masjid tutup/berkunci. So kitorang buzz banyak kali, tapi takde orang bukak... sikiittt lagi nak blah. Tunggu punya tunggu after 5 min ada orang Arab datang bukak pintu. Alhamdulillah...


Lepas semayang, balik ke Venice. Jalan-jalan lagi sampai bosan. Oh, aku tak naik gondola sebab weather panas gile nak mati, dah la mende tu slow,memang berpeluh-peluh busuk habis. Tak romantik langsung. Baik simpan duit naik gondola untuk beli souvenirs.

Awas: Jangan tertipu dengan keromantikan gambar ni...




Petang naik bas pegi airport, drop luggage and balik Liverpool. Tak payah pegi lama-lama pun kat sini, bandar dia kecik je. Satu hari pun dah cukup round the whole city.

End of trip. Next target: MOROCCO! muuuuuahahahahah

7 comments:

Alexi said...

xaci2...i have to go there..someday...nk gi derap jugop wehh..huhuhuh

Azyyati said...

heheheh

leiah said...

laa..igtkan best gilakk naik gondola tuuu

jiey ariffin said...

kak tie..
wat blk siput khinzir sekilo..
ahhaah..=D

naf said...

dlu penah ada cita2 nk gi venice... dgr khabar antara tmpt yg romantik.. tp bila ada member yg studi kat sana ckp air dia busuk... terus terbantut... tak romantik langsung.. baik tunggu banjir kat kelate... huhuhu... neway,, slamat join club memboyot... ;)

FRoS Salleh said...

hey yati mue nipu. tu gmbr venice di first werld genting!!! and gambar tomato kat marche the curve!!!

Azyyati said...

Liah- 'best' apa peluh2 busuk

Jiey- siput khinzir? apa tu? maksud u siput babi ke? heheh

Naf- tq my boyot fren. mmm kawan kau pegi hidu air apa tu? Takde pulak aku pegi dekat sungai tu untuk amik bau hahah

Fros- genting? the curve? Eh tempat apa tu? I tak penah dengar pon?!?! :P